Skip to main content

Η ιστορία διδάσκει σκληρά μαθήματα

Μια διεθνής προσέγγιση στη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ενσωμάτωση

Φυσικά, δεν ξέρουμε τι μπορεί να φέρει η νέα δεκαετία, αλλά ό,τι κι αν είναι, πρέπει πάντα να γνωρίζουμε την ιδιαίτερη ευθύνη μας - γιατί στο Ρόταρυ, υποστηρίζουμε αξίες ισότητας, ανοχής και ειρήνης. Η ανοχή είναι προκαλεί μια ανησυχία σε πολλά μέρη του κόσμου σήμερα. Το Ρόταρυ δεν ασχολείται με την πολιτική και πρέπει να παραμείνει έτσι. Αλλά όταν τα πράγματα προφανώς πάνε στραβά, δεν μπορούμε να κοιτάμε αλλού. Οι Ροταριανοί δεν πρέπει να παραμένουν άφωνοι. Υποστηρίζουμε τις αξίες μας και τον Τετραπλό Έλεγχο. Αξιολογούμαστε όχι μόνο από τα αποτελέσματά μας, αλλά και από τη στάση μας. - Holger Knaack, 24 Ιανουαρίου 2020.

Όταν ο Holger Knaack μίλησε στη Διεθνή Σύναξη στο Σαν Ντιέγκο των Η.Π.Α. πριν από ένα χρόνο ως εψηφισμένος Πρόεδρος του Διεθνούς Ρόταρυ, λίγοι στο ακροατήριο θα μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν πόσο προφητικά θα ήταν αυτά τα λόγια.

Στις 25 Μαΐου, 1.500 μίλια μακριά στη Μινεάπολη των Η.Π.Α., ένας Μαύρος, ο George Floyd, σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό που τον συνέλαβε για φερόμενη χρήση πλαστών λογαριασμών. Ο θάνατός του προκάλεσε έντονες συζητήσεις για τον ρατσισμό σε όλο τον κόσμο. Τον Αύγουστο, λίγες μόνο ημέρες μετά τον πυροβολισμό του Jacob Blake από την αστυνομία στο Ουϊσκόνσιν των Η.Π.Α. και τους επακόλουθους πυροβολισμούς διαδηλωτών των Black Lives Matter, ο Knaack είπε σε μια συνέντευξη ότι ανησυχεί με αυτά που βλέπει και διαβάζει. «Φυσικά αναρωτιόμαστε, πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Η αδικία και ο ρατσισμός απλά δεν είναι αποδεκτά, εξ ίσου και όσοι αντιδρούν με βία – αυτό επίσης είναι απαράδεκτο», είπε.

Συνέχεια ανάγνωσης

H Rotex γεμίζει το κενό μετά τις Ανταλλαγές Νέων του Ρόταρυ

 

Της Diana Schoberg

Εικονογράφηση: Viktor Miller Gausa

Μετά την επιστροφή στην πατρίδα τους, πολλοί συμμετέχοντες στις Ανταλλαγές Νέων του Ρόταρυ, χάνουν την επαφή τους με το εξωτερικό. Η Rotex συμβάλλει στη διατήρηση των διεθνών σχέσεων.

Η Riikka Muje πέρασε υπέροχα κατά την παραμονή της  στη Βρετάνη της Γαλλίας το 2011-12 ως μέλος των Ανταλλαγών Νέων του Ρόταρυ. «Στην αρχή ήταν δύσκολα. Δεν μιλούσα τη γλώσσα, δεν ήξερα κανέναν. Αλλά είναι εκπληκτικό πώς μπορείτε να διαμορφώσετε μια ζωή σε ένα άλλο μέρος", θυμάται. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής, η προσαρμογή στην πατρίδα της, στο Rovaniemi της Φινλανδίας, ήταν εξίσου δύσκολη - έως ότου συμμετείχε σε μια ένωση αποφοίτων Rotex (Rotex για συντομία).  Οι ενώσεις αποφοίτων Rotex είναι ομάδες πρώην συμμετεχόντων στις Ανταλλαγών Νέων του Ρόταρυ, που ενεργούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ των μαθητών που συμμετέχουν στις Ανταλλαγές και των Ροταριανών.  Παρέχουν καθοδήγηση και διοργανώνουν εκδηλώσεις με τους επισκέπτες-μαθητές των ανταλλαγών στην πατρίδα τους ως ένα τρόπο ανταπόδωσης και για να διατηρήσουν ζωντανές τις διεθνείς επαφές τους. Η Muje, πεμπτοετής φοιτήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Turku,  είναι  Πρόεδρος της Rotex Finland, με περισσότερα από 80 μέλη σε πέντε περιοχές της χώρας. "Η Rotex σας δίνει την ευκαιρία να συνεχίσετε να έχετε σχέσεις με άτομα από άλλες χώρες και να γνωρίσετε άτομα που είχαν την ίδια εμπειρία με εσάς".

Συνέχεια ανάγνωσης

Ο Γιατρός Εφημερίας

Ο Γιατρός Εφημερίας!

Σε αγροτικές περιοχές του Νεπάλ, μπορεί να χρειάζεται ένας άνθρωπος να περπατάει μια ολόκληρη ημέρα για να πάει σε ιατρό. Αυτή η περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρούς ενέπνευσε τον Prakash Paudyal, ιατρό-πνευμονολόγο στο Κατμαντού, να προσφέρει τηλε-διαβουλεύσεις ώστε να μπορεί να βοηθήσει περισσότερους ασθενείς.

Συνέχεια ανάγνωσης

Η Συνέντευξη του μήνα: Marc Freedman

Marc Freedman Εικονογράφηση Viktor Miller GausaΑυτός ο εμπειρογνώμων μακροζωΐας διαπίστωσε ότι τόσο οι νεότεροι όσο και οι ηλικιωμένοι ευδοκιμούν όταν εργάζονται μαζί με έναν κοινό σκοπό - κάτι που οι Ροταριανοί γνωρίζουν πολύ καλά

Κατά την επίσκεψή του σε ένα Ροταριανό Όμιλο στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια, ο Marc Freedman εντυπωσιάστηκε από την ποικιλομορφία της ομάδας - τόσο στην ηλικία όσο και στην εθνικότητα. «Υπήρχαν τόσα πολλά εμπόδια που γεφυρώθηκαν γύρω από αυτήν την κοινή αίσθηση του σκοπού», λέει. «Είναι ένας από τους λόγους που λατρεύω το Ρόταρυ. Τόσο μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει ταξινομηθεί σε διαχωρισμούς ηλικίας. Το Ρόταρυ και άλλες παρόμοιες ομάδες αντιστέκονται σε αυτήν την τάση και δημιουργούν χώρους όπου άνθρωποι όλων των γενεών μπορούν να συνεργαστούν για το μεγαλύτερο καλό».

Συνέχεια ανάγνωσης

Περισσότερα Άρθρα...