Skip to main content

ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟ "ΚΑΡΝΑΓΙΟ" ΤΟΥ Ε.Μ.Π.

Ήταν ξημερώματα Κυριακής, 26 Απριλίου 1825, όταν ο Ιμπραήμ εισέπλευσε με την αρμάδα του στον όρμο του Ναυαρίνου, με σκοπό να καταλάβει τα κάστρα του Παλαιοκάστρου και του Νεοκάστρου και τη νήσο Σφακτηρία. Απόβαση στο νησί, σφαγή πολλών αγωνιζόμενων Ελλήνων, διαφυγή των διασωθέντων με πλοία της ελληνικής μοίρας. Τελευταίος έμεινε ο πάρων (μπρίκι) «Άρης» του Υδραίου αγωνιστή Αναστάσιου Τσαμαδού, ο οποίος είχε μόλις πέσει μαχόμενος. Ανέμενε τη σορό του.

Μετά από ηρωική προσπάθεια ωρών ο «Άρης», με κουρελιασμένα πανιά και σπασμένα άλ­μπου­ρα έσπασε τον ασφυκτικό αιγυπτιακό κλοιό, πραγματοποιώντας την πλέον ηρωική έξοδο του ναυτικού αγώνα του 1821.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ

Το «Γνώθι σαυτόν» είναι το κλειδί της γνώσης τού όλου. Γιατί δεν συνίσταται στο να γνωρίσει ο άνθρωπος απλά τα προτερήματα και ελαττώματά του, αλλά να γνωρίσει σαφώς ποιος είναι, πώς, πού και για ποιο λόγο, αιτία και σκοπό υπάρχει, και πού πηγαίνει. Αυτό είναι το κλειδί για την πρόοδο και ευδαιμονία του!

Αρχικά το ρητό δεν ήταν αυτό που ακριβώς εννοούσαν οι κάπως μεταγενέστεροι, και οι νεότεροι μελετητές. Δεν ήταν, δηλαδή, μια προτροπή για αυτογνωσία, για γνωριμία με τον εαυτό μας. Αρχικά ήταν περισσότερο μια προτροπή στον άνθρωπο να κατανοήσει και να αποδεχτεί το πεπερασμένο της ύπαρξης και της δυνάμεώς του.

Οι γενεές που ακολούθησαν ερμήνευσαν διαφορετικά το ρητό. Για τους Χριστιανούς και εκκλησιαστικούς συγγραφείς, το ρητό μάς προτρέπει να σώσουμε την ψυχή μας από την αμαρτία. Για τον πολύν Φρειδερίκο Νίτσε το ρητό μάς υποδεικνύει τον τρόπο να ελευθερώσουμε το εαυτό μας.


Η μεγαλύτερη δουλεία της ψυχής είναι η αμάθεια. Εκείνο που ελευθερώνει τον άνθρωπο είναι η γνώση. Κι η γνώση του εαυτού μας είναι ταυτόσημη με την απελευθέρωση του εαυτού μας.

Με τον Φρόιντ και τους ψυχαναλυτές, το ρητό πήρε άλλη σημασία κι άλλη διάσταση. Σημαίνει, κυρίως, να ψάξουμε μέσα μας, να φτάσουμε κάτω από την επιφάνεια κι από τον εαυτό μας όπως τον ξέρουμε, να φτάσουμε στο υποσυνείδητο, να βρούμε και να γνωρίσουμε αυτά που είναι κρυμμένα εκεί και τα οποία χωρίς να το καταλαβαίνουμε επηρεάζουν τη ζωή μας.

Διαφορετικοί άνθρωποι, σε διαφορετικές εποχές, ερμήνευσαν διαφορετικά το ρητό μας. Δε θα έλεγα πως υπάρχει απόλυτα σωστή-ή πιο σωστή, λανθασμένη-ή πιο λανθασμένη ερμηνεία. Άλλωστε οι αρχαίοι -ο Σωκράτης, ο Θουκυδίδης αλλά και άλλοι- ένα πράγμα μας δίδαξαν: την έρευνα, την αναζήτηση της αλήθειας, την αναζήτηση της γνώσης. Και, μάλιστα, την αναζήτηση της αλήθειας με μόχθο, με προσωπική προσπάθεια και όχι ως έτοιμης γνώσης από άλλους. Το είπε θαυμάσια ο Θουκυδίδης: «Ούτως αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας και προς τα έτοιμα μάλλον τρέπονται».

Συνέχεια ανάγνωσης

Κατασκευή Πολεμικών Πλοίων

"Μπορούμε να συνεισφέρουμε στην κατασκευή πολεμικών πλοίων!"

Συνένετυξη του: ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ, Καθηγητού Ναυτικής & Θαλάσσιας Υδροδυναμικής, Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων-Μηχανικών Ε.Μ.Π., Προέδρου ΕΛ.Ι.Ν.Τ.

«Υπάρχει έντονη κινητικότητα σχετικά με τη προστασία του περιβάλλοντος.  Τον περιορισμό εκπομπών καυσαερίων από τα πλοία, η οποία τάση εκδηλώνεται μέσα από τον ΙΜΟ, αλλά και μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου αναμένεται να αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο δραστηριοποίησης της ναυτιλίας», επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Κανάλι Ένα του Πειραιά, ο κ. Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.) και Καθηγητής, Κοσμήτορας της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Το ΕΛ.Ι.Ν.Τ. είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ιδρύθηκε πριν από 50 περίπου χρόνια, το 1972, και σκοπό έχει να προάγει την ναυτική τεχνολογία. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 600 μέλη τα οποία δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της ναυτιλίας. Διοργανώνει ημερίδες, συνέδρια, με σκοπό να ενημερώνει τα μέλη του για τις νέες τεχνολογίες. Διοργανώνει και το μεγάλο ετήσιο συνέδριο όπου φέτος διεξήχθη διαδικτυακά, με θέμα τις τεχνολογικές μεταβολές στη ναυτιλία.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ: Το Advanced Vehicle Technology Panel του S&T-Science and Technology Organization του ΝΑΤΟ τίμησε με το AVT Panel Excellence Award τα μέλη της Ομάδας (Task Group) AVT-253, για τη συνεισφορά τους στα εξαιρετικά αποτελέσματα που παρουσίασε η Ομάδα. Στους βραβευθέντες περιλαμβάνεται ο Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, Καθηγητής και πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Ναυπηγών-Μηχανικών του Ε.Μ.Π Το έργο της Ομάδας AVT-253 αφορούσε στην βελτίωση και αξιολόγηση μοντελοποίησης και προσομοίωσης για ελιγμούς πλοίων σε κανονικές και ακραίες συνθήκες λειτουργίας. Το έργο εστιάζεται σε καινοτόμες μεθοδολογίες σχεδιασμού και εργαλείων για την ασφαλή λειτουργία πλοίων στις δυναμικές συνθήκες που προδιαγράφονται από το ΝΑΤΟ Seaway Group, σύμφωνα με τα κριτήρια της σχετικής Οδηγίας STANAG που έχει θεσπίσει.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Εθελοντισμός

Η ρίζα της λέξης είναι λατινική (voluntas: θέληση).

Εθελοντισμός είναι η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας για τη θεραπεία της ανάγκης του πλησίον. Η έννοια του εθελοντισμού  βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης  αλληλοβοήθειας, όπου ο καθένας μας προσφέρει τον εαυτό του, αλλά και όλες του τις δυνάμεις  στην υπηρεσία του  πάσχοντα συνανθρώπου του, χωρίς  να ζητάει αμοιβή. Οι ρίζες του εθελοντισμού είναι βαθιές μέσα στην ιστορία και τη διαχρονική εξέλιξη της κοινωνίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΟΜΙΛΟΙ TOASTMASTERS ΕΛΛΑΔΟΣ

ΟΜΙΛΟΙ TOASTMASTERS ΕΛΛΑΔΟΣ

Διαδικτυακή Επετειακή Συνάντηση Ομίλων Toastmasters Ελλάδος, 109 Περιφέρειας           

Την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Επετειακή Συνάντηση των  Ομίλων Toastmasters Ελλάδος, 109 Περιφέρεια (Open Bilingual Online Meeting of Toastmasters Clubs in Greece, D 109) (www.toastmasters.gr), η οποία ήταν αφιερωμένη στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στην τηλεδιάσκεψη αυτή συμμετείχε μετά από πρόσκληση και ο Ροταριανός Όμιλος Αθηνών, εκπροσωπούμενος από τον Α΄ Αντιπρόεδρο του Ομίλου μας Ροτ. Αναστάσιο Μπάλλα και τον Γεν. Γραμματέα μας Ροτ. Ιωάννη Κοϊμτζόγλου, ο οποίος ως προσκεκλημένος ομιλητής μίλησε με θέμα: «Τα Συντάγματα της Ελληνικής Επανάστασης». Στη συνάντηση συμμετείχαν και αρκετά μέλη του Ομίλου μας.

 “Τα Συντάγματα της Ελληνικής Επανάστασης”

 Δρος ΙΩΑΝΝΗ ΕΛ. ΚΟΪΜΤΖΟΓΛΟΥ

Δικηγόρου στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο Επικρατείας, Νομικού Συμβούλου ΟΠΑ,  ΣΕΠ ΕΑΠ, Εισηγητή στο Εθνικό Κέντρο Διοίκησης, στη Σχολή Δικαστών και στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Μέλος ΔΣ Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων

https://www.linkedin.com/in/dr-jur-ioannis-koimtzoglou/

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στην Επανάσταση του 1821, επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στις ηρωϊκές ενέργειες των Ελλήνων και στις μάχες που έδωσαν προκειμένου να κερδίσουν την ελευθερία τους από τους Οθωμανούς κατακτητές.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αγία Σοφία - Ανοικτή Επιστολή στο Δ.Σ. του Διεθνούς Ρόταρυ

Παγκόσμιο σύμβολο ιστορίας, μνημείο ενότητας και συνύπαρξης πολιτισμών και θρησκειών υπήρξε η Αγία Σοφία. Για 85 ολόκληρα χρόνια, από την 1η Φεβρουαρίου 1935, λειτούργησε ως μουσείο και από τις 6 Δεκεμβρίου 1985 ανακηρύχθηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Χαρακτήρα που βάρβαρα αποφάσισε να της αφαιρέσει με διάταγμά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 10 Ιουλίου 2020.

Συνέχεια ανάγνωσης