Γνώθι Σαυτόν

«Γνώθι σαυτόν»

Το «Γνώθι σαυτόν» είναι το κλειδί της γνώσης τού όλου. Γιατί δεν συνίσταται στο να γνωρίσει ο άνθρωπος απλά τα προτερήματα και ελαττώματά του, αλλά να γνωρίσει σαφώς ποιος είναι, πώς, πού και για ποιο λόγο, αιτία και σκοπό υπάρχει, και πού πηγαίνει. Αυτό είναι το κλειδί για την πρόοδο και ευδαιμονία του!

Αρχικά το ρητό δεν ήταν αυτό που ακριβώς εννοούσαν οι κάπως μεταγενέστεροι, και οι νεότεροι μελετητές. Δεν ήταν, δηλαδή, μια προτροπή για αυτογνωσία, για γνωριμία με τον εαυτό μας. Αρχικά ήταν περισσότερο μια προτροπή στον άνθρωπο να κατανοήσει και να αποδεχτεί το πεπερασμένο της ύπαρξης και της δυνάμεώς του.

Οι γενεές που ακολούθησαν ερμήνευσαν διαφορετικά το ρητό. Για τους Χριστιανούς και εκκλησιαστικούς συγγραφείς, το ρητό μάς προτρέπει να σώσουμε την ψυχή μας από την αμαρτία. Για τον πολύν Φρειδερίκο Νίτσε το ρητό μάς υποδεικνύει τον τρόπο να ελευθερώσουμε το εαυτό μας.


Η μεγαλύτερη δουλεία της ψυχής είναι η αμάθεια. Εκείνο που ελευθερώνει τον άνθρωπο είναι η γνώση. Κι η γνώση του εαυτού μας είναι ταυτόσημη με την απελευθέρωση του εαυτού μας.

Με τον Φρόιντ και τους ψυχαναλυτές, το ρητό πήρε άλλη σημασία κι άλλη διάσταση. Σημαίνει, κυρίως, να ψάξουμε μέσα μας, να φτάσουμε κάτω από την επιφάνεια κι από τον εαυτό μας όπως τον ξέρουμε, να φτάσουμε στο υποσυνείδητο, να βρούμε και να γνωρίσουμε αυτά που είναι κρυμμένα εκεί και τα οποία χωρίς να το καταλαβαίνουμε επηρεάζουν τη ζωή μας.

Διαφορετικοί άνθρωποι, σε διαφορετικές εποχές, ερμήνευσαν διαφορετικά το ρητό μας. Δε θα έλεγα πως υπάρχει απόλυτα σωστή-ή πιο σωστή, λανθασμένη-ή πιο λανθασμένη ερμηνεία. Άλλωστε οι αρχαίοι -ο Σωκράτης, ο Θουκυδίδης αλλά και άλλοι- ένα πράγμα μας δίδαξαν: την έρευνα, την αναζήτηση της αλήθειας, την αναζήτηση της γνώσης. Και, μάλιστα, την αναζήτηση της αλήθειας με μόχθο, με προσωπική προσπάθεια και όχι ως έτοιμης γνώσης από άλλους. Το είπε θαυμάσια ο Θουκυδίδης: «Ούτως αταλαίπωρος τοις πολλοίς η ζήτησις της αληθείας και προς τα έτοιμα μάλλον τρέπονται».

Συμμετοχή - Ταπεινότητα
Η μεγάλη συνεισφορά του Ρόταρυ στον κόσμο και στις τοπικές κοινότητες, αλλά και σε καθένα από εμάς που ανήκουμε σε αυτήν την μεγάλη οικογένεια στηρίζεται στην συμμετοχή»

  • Απόλλωνος 9Α & Βουλής, 105 57 Αθήνα
  • 210 3311 729
  • 210 3311 865
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2020 Rotary.gr.com, All Rights Reserved