Εθελοντισμός

Η ρίζα της λέξης είναι λατινική (voluntas: θέληση).

Εθελοντισμός είναι η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας για τη θεραπεία της ανάγκης του πλησίον. Η έννοια του εθελοντισμού  βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης  αλληλοβοήθειας, όπου ο καθένας μας προσφέρει τον εαυτό του, αλλά και όλες του τις δυνάμεις  στην υπηρεσία του  πάσχοντα συνανθρώπου του, χωρίς  να ζητάει αμοιβή. Οι ρίζες του εθελοντισμού είναι βαθιές μέσα στην ιστορία και τη διαχρονική εξέλιξη της κοινωνίας.


Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας ορίζει τον εθελοντισμό ως "Άνευ αμοιβής, μη υποχρεωτική εργασία, η οποία είναι χρόνος που προσφέρουν ιδιώτες, χωρίς αμοιβή σε δραστηριότητες που γίνονται είτε μέσω ενός οργανισμού, είτε απευθείας για άλλους ανθρώπους εκτός του νοικοκυριού τους".

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι επιβάλλεται να αποσυνδεθεί η έννοια του εθελοντισμού από εκείνη της απλήρωτης εργασίας και να αναχθεί σε αναγκαία στάση ζωής, ώστε να ενδυναμώσει την αξία της συναναστροφής, της επαφής, της συνεργασίας και της συνεισφοράς στην οικοδόμηση της προσωπικής μας ταυτότητας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη (1999), ο εθελοντισμός θεωρείται χρήσιμος για την επίλυση κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών, ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών ζητημάτων. Αφορά ατομική συνεισφορά που δεν σχετίζεται με κέρδος, αμοιβή ή καριέρα, αλλά στοχεύει στην ευημερία των συνανθρώπων ή του συνόλου της κοινωνίας. Το έτος 2001 ονομάστηκε από τον Ο.Η.Ε "Διεθνές Έτος Εθελοντισμού", επίσης έχει κατοχυρωθεί η 5η Δεκεμβρίου κάθε έτους ως "Διεθνής ημέρα εθελοντισμού". Δεν είναι, φυσικά, τυχαίο το γεγονός πως το Διεθνές Ρόταρυ - ένα παγκόσμιο δίκτυο εθελοντών, μια παγκόσμια οργάνωση προσφοράς υπηρεσιών προς τον άνθρωπο- είναι επίσημος σύμβουλος του Ο.Η.Ε για ανθρωπιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Παλαιότερα ο εθελοντισμός ταυτίστηκε με την φιλανθρωπία. Πρόκειται, όμως, για δύο έννοιες που δεν μπορούν να ταυτιστούν, καθώς μπορεί να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, δηλαδή την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, αλλά ο εθελοντισμός συνδέεται με την ανιδιοτελή προσωπική ενέργεια/εργασία και  προσφορά για την κοινή ευημερία. Επίσης,  συνδυάζει τα στοιχεία της ελεύθερης βούλησης και επιλογής όσον αφορά το πρόγραμμα δράσης και ως ελεύθερη απόφαση είναι προσωπική υπόθεση, είναι τρόπος ζωής, ενώ απαιτεί ατομική πειθαρχία.

Συμμετοχή - Ταπεινότητα
Η μεγάλη συνεισφορά του Ρόταρυ στον κόσμο και στις τοπικές κοινότητες, αλλά και σε καθένα από εμάς που ανήκουμε σε αυτήν την μεγάλη οικογένεια στηρίζεται στην συμμετοχή»

  • Απόλλωνος 9Α & Βουλής, 105 57 Αθήνα
  • 210 3311 729
  • 210 3311 865
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2020 Rotary.gr.com, All Rights Reserved