Της Diana Schoberg

Εικονογράφηση: Viktor Miller Gausa

Μετά την επιστροφή στην πατρίδα τους, πολλοί συμμετέχοντες στις Ανταλλαγές Νέων του Ρόταρυ, χάνουν την επαφή τους με το εξωτερικό. Η Rotex συμβάλλει στη διατήρηση των διεθνών σχέσεων.

Η Riikka Muje πέρασε υπέροχα κατά την παραμονή της  στη Βρετάνη της Γαλλίας το 2011-12 ως μέλος των Ανταλλαγών Νέων του Ρόταρυ. «Στην αρχή ήταν δύσκολα. Δεν μιλούσα τη γλώσσα, δεν ήξερα κανέναν. Αλλά είναι εκπληκτικό πώς μπορείτε να διαμορφώσετε μια ζωή σε ένα άλλο μέρος", θυμάται. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής, η προσαρμογή στην πατρίδα της, στο Rovaniemi της Φινλανδίας, ήταν εξίσου δύσκολη - έως ότου συμμετείχε σε μια ένωση αποφοίτων Rotex (Rotex για συντομία).  Οι ενώσεις αποφοίτων Rotex είναι ομάδες πρώην συμμετεχόντων στις Ανταλλαγών Νέων του Ρόταρυ, που ενεργούν ως διαμεσολαβητές μεταξύ των μαθητών που συμμετέχουν στις Ανταλλαγές και των Ροταριανών.  Παρέχουν καθοδήγηση και διοργανώνουν εκδηλώσεις με τους επισκέπτες-μαθητές των ανταλλαγών στην πατρίδα τους ως ένα τρόπο ανταπόδωσης και για να διατηρήσουν ζωντανές τις διεθνείς επαφές τους. Η Muje, πεμπτοετής φοιτήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Turku,  είναι  Πρόεδρος της Rotex Finland, με περισσότερα από 80 μέλη σε πέντε περιοχές της χώρας. "Η Rotex σας δίνει την ευκαιρία να συνεχίσετε να έχετε σχέσεις με άτομα από άλλες χώρες και να γνωρίσετε άτομα που είχαν την ίδια εμπειρία με εσάς".


Υπάρχουν Όμιλοι Rotex παντού;

Εξαρτάται. Στη Γερμανία, την Ταϊβάν, τη Βραζιλία και τη Φινλανδία, για παράδειγμα, η Rotex είναι καλά εδραιωμένη. Υπάρχουν και άλλα μέρη όπου μόλις αρχίζει να αναπτύσσεται. Υπάρχουν επίσης ορισμένες χώρες όπου οι ενώσεις αποφοίτων της Rotex δεν έχουν ακόμη αναγνωρισθεί από το Διεθνές Ρόταρυ. Οι ενώσεις της Rotex έχουν οργανώσει τέσσερα διεθνή συνέδρια σε διάφορες πόλεις υποδοχής. Ιδρύσαμε τη Rotex International πριν από τέσσερα χρόνια για να διαδώσουμε την ενημέρωση σχετικά με αυτή. Έχουμε πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου από διαφορετικές χώρες. Και πέρυσι, η Rotex International αναγνωρίσθηκε και επίσημα με καταστατικό ως μια Ροταριανή Ένωση πρ. συμμετεχόντων Ανταλλαγών Νέων, που μας έδωσε επίσημο κύρος στην οικογένεια του Ρόταρυ.

Ποιος είναι ο ρόλος της Rotex στις Ανταλλαγές Νέων του Ρόταρυ ;

Στη Φινλανδία, όταν κάποιος υποβάλλει αίτηση για να συμμετάσχει στις Ανταλλαγές Νέων, τα μέλη της Rotex είναι εκεί για τις συνεντεύξεις και για να βοηθήσουν τους Ροταριανούς να επιλέξουν τους μαθητές που θα συμμετάσχουν σε κάποια ανταλλαγή. Όταν οι Ροταριανοί διοργανώνουν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για τους μαθητές εξωτερικού, είμαστε και εκεί, για να πούμε τις δικές μας εμπειρίες. Και μετά την επιστροφή των μαθητών στην πατρίδα τους, τους στέλνουμε ένα email για να τους προσκαλέσουμε να συμμετάσχουν στην ένωση. Η Rotex είναι ένας καλός τρόπος για να ανταποδώσετε μετά από μια πραγματικά καλή εμπειρία.

Συνεργάζεστε και με άλλους τρόπους με Ροταριανούς;

Οι Ροταριανοί μας ζητούν να βοηθήσουμε σε πολλές τοπικές εκδηλώσεις των Ανταλλαγών Νέων. Στη Φινλανδία, βοηθάμε να στην οργάνωση ενημερωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων γλώσσας και πολιτισμού, που πραγματοποιούνται στην αρχή μιας ανταλλαγής. Υπάρχουν πάντα 10 έως 15 μέλη της Rotex που εργάζονται ως υπεύθυνοι σε αυτά τα σεμινάρια. Όταν οι Ροταριανοί στη Φινλανδία οργανώνουν εκδρομές για τους μαθητές των Ανταλλαγών, π.χ. η περιοδεία EuroTour ή Lapland - μας καλούν επίσης να βοηθήσουμε στην οργάνωση και σε πρακτικά θέματα. Διοργανώνουμε επίσης μικρότερες εκδηλώσεις Rotex, κάθε μήνα ή δύο ανά περιοχή. Βοηθάμε την προώθηση των ανταλλαγών με επισκέψεις σε σχολεία και στα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης. Και σε ορισμένες χώρες, όπως στη Γερμανία και στις Η.Π.Α., τα μέλη της Rotex οργανώνουν οικονομικές εκστρατείες. Ως πρόεδρος της Rotex Φινλανδίας, συμμετέχω επίσης στις συναντήσεις των Ανταλλαγών Νέων της Φινλανδίας για την ανταλλαγή απόψεων, καθώς και για τον σχεδιασμό και εφαρμογή των προγραμμάτων τους.

Γιατί μπήκατε στο Rotex;

Είχα μια καλή εμπειρία  στη Γαλλία μετέχοντας στις Ανταλλαγές Νέων και όταν επέστρεψα ένιωσα τόσο άδεια. Η Rotex σάς δίνει την ευκαιρία να συνεχίσετε να έχετε επαφή με άτομα από άλλες χώρες και να γνωρίσετε άτομα που είχαν την ίδια εμπειρία με εσάς. Σας βοηθά να προσαρμόσετε ξανά την παλιά σας ζωή, κάτι που μπορεί να είναι εκπληκτικά δύσκολο. Μπήκα στη Rotex στην πατρίδα μου στο Rovaniemi, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας, στον Αρκτικό Κύκλο. Όταν μετακόμισα στο Turku στο νότο για τις σπουδές μου στο τοπικό πανεπιστήμιο, δεν ήξερα άτομα εκτός από αυτά που γνώρισα στο Πανεπιστήμιο.. Η Rotex με βοήθησε να κάνω φίλους που ασχολούνται και με άλλα πράγματα στη ζωή εκτός από την ιατρική. Νομίζω ότι είναι πραγματικά πολύτιμο.Συμμετοχή - Ταπεινότητα
Η μεγάλη συνεισφορά του Ρόταρυ στον κόσμο και στις τοπικές κοινότητες, αλλά και σε καθένα από εμάς που ανήκουμε σε αυτήν την μεγάλη οικογένεια στηρίζεται στην συμμετοχή»

  • Απόλλωνος 9Α & Βουλής, 105 57 Αθήνα
  • 210 3311 729
  • 210 3311 865
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2020 Rotary.gr.com, All Rights Reserved