Πηγή Φωτός

Η εικόνα προσφέρθηκε από την ομάδα δράσης Rotary Action Food Solutions

Είτε σε ένα δημοτικό σχολείο ενός αγροτικού χωριού κοντά στην Καμπάλα της Ουγκάντα, όπου οι μαθητές συνήθιζαν να μελετούν με το φως των κεριών ή μια ιατρική κλινική που δεν είχε ψυγείο για την συντήρηση φαρμάκων και εμβολίων, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό σαν την εορταστική στιγμή, όταν η ηλιακή  ενέργεια ενεργοποιείται για πρώτη φορά.

Ο Nathan Thomas, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Raleigh Midtown σε ηλικία 23 ετών και θα είναι Διοικητής Περιφέρειας το 2022-23, ήταν παρών αυτής της σπουδαίας στιγμής. «Είναι απίστευτο. Είναι μια τεράστια γιορτή. Αυτές οι κοινότητες μεταβαίνουν από την χρήση λαμπτήρων κηροζίνης ή κεριών απευθείας στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», τονίζει ο ίδιος.

Ο Thomas, 27 ετών σήμερα, ίδρυσε την μη κερδοσκοπική οργάνωση All We Are, που επιβλέπει το Πρόγραμμα Solarize Uganda Now (SUN). Τα τελευταία πέντε χρόνια, το πρόγραμμα SUN έχει ολοκληρώσει 32 ηλιακές εγκαταστάσεις LED σε 26 σχολεία της Ουγκάντα, δύο ιατρικές κλινικές και ένα κέντρο φροντίδας γυναικών, και έχει εγκαταστήσει ηλιακό σύστημα ενέργειας σε τρία πηγάδια. Το έργο αυτό έγινε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Raleigh Midtown,  τον Ροταριανό Όμιλο Cincinnati, τον Ροταριανό Όμιλο Nateete της Kampala  και τις Περιφέρειας 7710, 9211 και 6670, καθώς και με άλλους φορείς.

Ο Thomas ασχολήθηκε με το Ρόταρυ από τις γυμνασιακές του σπουδές στο Findlay του Οχάϊο των Η.Π.Α, όπου είχε την ιδέα να επισκευάσει υπολογιστές και να τους στείλει σε σχολεία σε μια χώρα που τους χρειαζόταν. Για να βρει έναν συνεργάτη, έστειλε ηλεκτρονικά μηνύματα σε περίπου 100 οργανώσεις σε όλη την Αφρική. Έλαβε μια απάντηση από μια ομάδα με έδρα το Πίτσμπουργκ που εργάζεται στην Ουγκάντα. Συνδέθηκε επίσης με τον Ροταριανό Όμιλο Findlay, το οποίο του προσέφερε χρηματοδότηση 1.500 δολλαρίων και τον βοήθησε να μάθει για την οργάνωση ενός διεθνούς έργου. «Μεγαλώνοντας στο Οχάϊο, δεν είχα πολλές δυνατότητες να εργαστώ σε διεθνές επίπεδο. Ήθελα να βγω και να αλλάξω τον κόσμο, αλλά δεν υπήρχε κανένα βιβλίο που να λέει πώς να το κάνεις», τονίζει ο ίδιος.

Το πρώτο του έργο δίδαξε στον Thomas ότι η αποστολή είναι ακριβή. Επισκέφτηκε την Ουγκάντα ​​για πρώτη φορά όταν ήταν 18 ετών και ανακάλυψε ότι υπήρχαν πιο άμεσες ανησυχίες από τους ανακαινισμένους υπολογιστές. «Είδα από πρώτο χέρι τις προκλήσεις για την παροχή βασικών αναγκών», λέει.

Κατά τη φοίτησή του στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, ο Τηομασ επισκέφτηκε τον Ροταριανό Όμιλο Cincinnati και άρχισε να συναντάται τακτικά με το μέλος Ομίλου Deborah Schultz, η οποία έγινε μέντορας του. Δουλεύοντας μαζί, έλαβαν επιχορήγηση 2.000 δολλαρίων από την επιτροπή διεθνών σχέσεων του Ομίλου για να εγκαταστήσουν φώτα LED σε ένα σχολείο και σε ένα κέντρο φροντίδας γυναικών στην Ουγκάντα.

Ο Thomas απέκτησε πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού το 2015, ξεκίνησε την εργασία του στην Raleigh-Durham και έγινε μέλος στον Ροταριανό Όμιλο Raleigh Midtown . Ο ίδιος αποδίδει την επιτυχία των προσπαθειών του στο Ρόταρυ για να βοηθήσει συνανθρώπους του σε διεθνές επίπεδο. «Έμαθα τις βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς ανάπτυξης μέσω του Ρόταρυ: αγορά τοπικών προϊόντων, εκπαίδευση τοπικού εργατικού δυναμικού, τοποθέτηση χρημάτων στην τοπική οικονομία και ρώτησα τις κοινότητες πώς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε», λέει.

Nathan Thomas, μέλος του Ροταριανού Ομίλου  Raleigh Midtown, North Carolina, Η.Π.Α. Τα ηλιακά έργα ξεκινούν πάντα με εκτίμηση των αναγκών μιας κοινότητας και με μια ισχυρή συνεργασία με τους Ροταριανούς στην Ουγκάντα. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να οικοδομήσουμε πρωτίστως την τοπική εμπιστοσύνη», λέει ο Thomas. «Είναι εκεί για να μας βοηθήσουν στην εκτίμηση των αναγκών και να είμαστε πολιτισμικά ευαίσθητοι στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου μας».

Κάθε εταίρος της κοινής αυτής προσπάθειας καταβάλλει ένα ποσοστό 5 έως 10% των συνολικών δαπανών, για την μελλοντική συντήρηση των συστημάτων. Οι εγκαταστάσεις κοστίζουν περίπου 7.500 δολλάρια έκαστη. Ο Thomas σχεδιάζει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για 18 ακόμη ηλιακές εγκαταστάσεις μέχρι το τέλος του 2020.

Έχει κερδίσει τον σεβασμό της Ροτ. Schultz, η οποία έχει ασχοληθεί με τα έργα του Ρόταρυ στο εξωτερικό επί πολλά χρόνια. «Έχει μια ατελείωτη ενεργητικότητα, αλλά ποτέ δεν πιέζει άλλους. Είναι ένας φυσικός ηγέτης», λέει η ίδια.

Ο Thomas γεννήθηκε στον Καναδά, γιος  μεταναστών από την Ινδία. Πιστεύει ότι το υπόβαθρό του επηρέασε την παγκόσμια προσέγγισή του για να βοηθήσει άλλους που έχουν ανάγκη. «Όπως πολλοί από εμάς που είναι παθιασμένοι με διεθνή έργα, πιστεύω ότι το παγκόσμιο DNA έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροφή μου», λέει.

ANNEMARIE MANNION

Συμμετοχή - Ταπεινότητα
Η μεγάλη συνεισφορά του Ρόταρυ στον κόσμο και στις τοπικές κοινότητες, αλλά και σε καθένα από εμάς που ανήκουμε σε αυτήν την μεγάλη οικογένεια στηρίζεται στην συμμετοχή»

  • Απόλλωνος 9Α & Βουλής, 105 57 Αθήνα
  • 210 3311 729
  • 210 3311 865
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2020 Rotary.gr.com, All Rights Reserved